نقش معلمان در فرهنگ و مدیریت جهادی
رهبر انقلاب امسال را به نام "فرهنگ و اقتصاد؛ با عزم ملی و مدیریت جهادی" نام گذاری کردند تا فرهنگ را بعنوان یکی از دو دغدغه اصلی امروز کشور مطرح سازند؛ و از سویی مطرح کردن واژه "عزم ملی و مدیریت جهادی" خود به نوعی فراخوان عمومی برای پرداختن این دو مسئله مهم است.
بی شک آموزش و پرورش بعنوان نهادی که با حجم عظیمی از جامعه در ارتباط است کار بزرگ و گسترده ای در تبین این شعار و انتقال آن به خانواده ها و همچنین دغدغه مند کردن آنان به این موضوع دارد؛ و بازوان اجرایی این نهاد که باید هم در بخش عزم ملی و هم در مدیریت جهاد حضور پر رنگ داشته باشند، معلمان هستند.
معلمین؛ تاثیرگذاران عرصه علم و عمل
سال گذشته رهبر انقلاب در جمع فرهنگیان جملات قابل توجه و ظریفی را مطرح کردند؛ ایشان در مورد میزان تاثیرگذاری معلمین در روح و روان دانش آموز فرمودند: " صرفآ این نیست كه در كلاس درس، دو كلمه شما بگوئید و او یاد بگیرد؛ همهى رفتار شما، حركات شما، منش شما، اخلاق شما، به صورت مستقیم در این مخاطبِ گیرا اثر میگذارد و او را شكل میدهد. آنچه هم كه به عنوان تعلیم در ذهن او كار می گذارید ، از ماندگارترین حقایقى است كه در ذهن انسان باقى میماند. بعد از پنجاه سال، شصت سال، خیلى از جزئیاتى كه معلم به دانشآموز گفته است، در ذهن انسان هست؛ خیلى از خصوصیاتى كه او با رفتار خود، با اخلاق خود، با نحوهى حرف زدن خود، با نحوهى تعامل خود به دانشآموز منتقل كرده است، در انسان باقى میماند. گاهى انسان متوجه است، گاهى هم متوجه نیست؛ همهى ما ندانسته در همان راهى داریم حركت میكنیم كه بخش معْظمى از آن را معلمین در نهاد ما قرار دادهاند؛ این خیلى چیز مهمى است."
این جملات خود به تنهایی واضح بوده و گویای میزان تاثیرگذاری معلمان بر شخصیت وجودی و رفتاری دانش آموز در حال و آینده است؛ جملاتی که اکثر کارشناسان حوزه جامعه شناسی نیز بدان تاکید می ورزند.
مشکلات معلمان؛ موانع پیشرفت جامعه
فرهنگیان در جامعه تاثیر خود را می گذارند اما اگر عواملی باعث دلسردی آنان گردد و شیوه مطلوب تدریس را از آنان بگیرد باعث تاثیرگذاری منفی و معکوس می شوند. باید بدانیم معلمی که به علل مختلف توانایی زمانی یا مالی برای مطالعه در حوزه تدریس تخصصی اش و یا حتی بالا بردن اطلاعات عمومی خود را نداشته باشند، یقینا در زمانی که باید اطلاعات دقیق و مفید را به دانش آموز منتقل کند، توانایی این کار را نخواهد داشت.
علم و علم آموز در طول تاریخ این مرز و بوم جایگاه و احترامی بس والا داشته اند اما در چند سال اخیر کمی با آنان با بی مهری برخورد شده است؛ بیاییم این قشر فرهیخته و زحمت کش را نوعی دیگر بشناسیم و در برخورد با کسانی که آینده زیبا را به این پهنه زیبای هستی یعنی ایران اسلامی هدیه می دهند، احترام را سرلوحه کار خود قرار دهیم همانگونه که رهبر انقلاب فرمودند:" همه ما زیر بار منت معلمان هستیم بنابراین تکریم حرفه معلمی باید در جامعه، همگانی و نهادینه شود به گونه ای که سلام دادن و احترام به معلم یک افتخار محسوب شود. "
اما چه باید کرد؟
ساختن آینده وظیفه تک تک افراد جامعه است و هر فردی باید در جایگاه خود نقش مفید و موثری از خود به نمایش بگذارد تا در مجموع جامعه پیشرفت کند.
در وادی تعلیم و تعلم نسل های آینده باید نکاتی را مورد توجه قرار دهیم که اولین آن بنا بر سخنان رهبر انقلاب به مسئولین بر می گردد و آن دور کردن جو سیاسی از آموزش و پرورش است تا اولین جوانه های برطرف شدن مشکلات معلمین را شاهد باشیم و این خود منجر به آسایش خاطر معلمین برای پیشبرد اهداف آموزشی و تربیتی شود.
نکته دیگری که وابستگی کامل به معلمان دارد این است که بار سنگین تربیت آینده سازان بر دوش این قشر است؛ فلذا معلمان باید خود را در تمامی جهات علمی و تربیتی به روز نگه دارند و در مقام هدایتگری و جهت دادن به آینده فردی و اجتماعی دانش آموز که خود موجبات تحول و پیشرفت کشور را به همراه دارد، همواره کوشا باشند.